En gång i tiden skulle den som arbetade i butik kunna hålla alla siffror i huvudet, och ge rätt växel. I Tekniska museets samlingar finns flera kassaapparater, både gamla och nya.
Idag måste den som har en butik eller en restaurang ha ett kassaregister där alla transaktioner registreras. Dessa funktioner kan skötas av en dator, men det blir allt vanligare att kassasystemet helt enkelt är en app. Den traditionella kassaapparaten försvinner från allt fler butiker och restauranger. Då kan det vara en bra idé att berätta om denna apparat och dess historia.
En kassaapparat räknar samman priset när en kund köper flera varor. Den räknar även ut hur mycket som ska ges i växel, om kunden betalar kontant. Växelkassan förvaras i en låda under apparaten, och går bara att öppna om någon kund ska få växel. Just detta är en viktig anledning till att kassaapparaten över huvud taget uppfanns.
Kassaapparaten uppfanns av James Ritty, som drev en restaurang i Dayton, Ohio. 1879 skapade han den första kassaapparaten för att förhindra att anställda skulle kunna stjäla ur kassan. Ritty tog patent på uppfinningen 1883, tillsammans med sin bror John.
Kassasystem och kassaregister
Idag är det vanligare att man kallar kassaapparater för kassasystem eller kassaregister. Den grundläggande funktionaliteten är densamma, men dagens system har betydligt fler funktioner än James Rittys skapelse. Detta beror på att behoven, och inte minst sättet som vi handlar och betalar på, har förändrats med tiden.
Dagens kassasystem har streckkodsläsare, skrivare för att skriva ut kvitto, och ofta en kassalåda precis som de allra första kassaapparaterna. Det är dock inte alla system som är byggda för att hantera kontantbetalningar idag. Många caféer och liknande verksamheter är idag helt kontantfria. Om det är möjligt att betala via Swish är det viktigt att även detta registreras i systemet.
Swish är nästan värt en egen text, fast det är svårt att visa en app på ett museum. På kort tid blev det en av de populäraste apparna i Sverige, vilket Internetworld skriver om här.
Eftersom svarta pengar är vanligt i vissa branscher, bl.a. restaurangbranschen, har Skatteverket infört nya regler för kassaregister. Den som har en verksamhet som använder kassaregister ska anmäla detta till Skatteverket. Hur man går till väga finns att läsa här.
Be om kvitto
Ett kassasystem har alltid en kontrollenhet, som registrerar information från systemet och lagrar denna information i en krypterad databas. Kontrollenheten skickar tillbaka en kontrollkod, som fungerar som signatur och visar att kvittot har behandlats. Kontrollenhetens verifikation ska finnas med på kvittot, och det ska vara möjligt för en kontrollant att läsa den information som finns i den krypterade databasen. Det ska dock inte gå att manipulera data i databasen.
Du som konsument kan bidra till att minska fusket och de svarta pengarna genom att alltid be om kvitto när du betalar. Det gäller vare sig du betalar kontant eller via Swish. Om du däremot betalar med kort är det svårare för den som tar betalt att fuska. Läs mer om fusket, som inte minst är vanligt i säsongsbranscher, här.